Een heilzame oplossing

Lastige lieden kunnen veel onrust veroorzaken in hun omgeving. Collega’s of familieleden kunnen behoorlijk ge├»ntimideerd worden door de kracht waarmee lastige lieden voor zichzelf opkomen. Lastig gedrag┬á is namelijk vaak een manier waarop mensen zichzelf beschermen.

Feit is dat de noodzaak om zichzelf te beschermen zo groot is dat de persoon in kwestie onbereikbaar is in contact of juist voortdurend het contact opzoekt om te vechten. Zoiets als “de aanval is de beste verdediging”. Voor de omgeving kan dit behoorlijk schadelijk zijn. Zij passen zich aan en lopen op eieren, omdat zij aanvoelen dat er geen aanpassing te verwachten is van de lastige persoon.

Het kan niet anders dan dat dit conflicten gaat opleveren. Op het werk worden deze mensen misschien buitengesloten of er uit gewerkt. Met als gevolg dat ze zich gekwetst ziekmelden met een lange nasleep aan procedures en ellende. In families barst de bom vaak bij sterfgevallen of andere crisissituaties. Juist op dit soort momenten wil je geen ruzie maken, maar kan het zijn dat je te kwetsbaar en labiel bent. En dat je je niet langer kunt beheersen.

Natuurlijk is het het beste om conflicten te voorkomen. Conflicten zijn schadelijk. Ze staan de verbinding in de weg. De verbinding met jezelf en met de wereld om je heen. Het blokkeert je persoonlijke ontwikkeling en stompt je gevoelsleven af.

Als de bom toch is gebarsten is het zaak om verantwoordelijkheid te nemen en te zoeken naar een heilzame oplossing. Dit is nodig voor je eigen evenwicht, voor een goede toekomst en voor het welzijn van je kinderen en andere dierbaren.

In het zoeken naar een heilzame oplossing heb ik vooral aandacht voor onvervulde behoeften. De dieperliggende behoeften van mensen zijn universeel. Iedereen heeft behoefte om gezien te worden en om ondersteuning te krijgen of behoefte aan erkenning, veiligheid. Noem maar op. Dit is het niveau waar mensen elkaar kunnen vinden en vandaar uit op zoek kunnen gaan naar een oplossing die voor beiden bevredigend is.